De Leidse Reddingsbrigade, verkeersregelaar Nico en roeier Lise zijn vrijwilligers van het jaar

De gemeente Leiden heeft woensdagavond, op de Dag van de Vrijwilliger, drie vrijwilligersprijzen uitgereikt. Alleskunner en vooral verkeersregelaar Nico Massaar mag zich vrijwilliger van het jaar noemen. De Leidse Reddingsbrigade is beloond met de ‘organisatieprijs’ en de 20-jarige Lise Duijvestijn kreeg de ’toekomstprijs’.

Het was niet eenvoudig voor de jury om de genomineerden te kiezen. “Feitelijk verdient iedere vrijwilliger een prijs. Sportclubs, kerken, culturele organisaties, ze draaien allemaal voor het overgrote deel op vrijwilligers. Maar ook zorginstellingen kunnen nauwelijks zonder de hulp van mensen die zich belangeloos inzetten”, legt jurylid Rens Heruer na afloop uit.

Verkeersregelaar
Massaar kreeg de prijs uitgereikt door wethouder Julius Terpstra. “Deze oude rot in het vrijwilligerswerk wordt geroemd om zijn jarenlange inzet voor tientallen activiteiten, waaronder bestuurswerk voor de Vijf Hoven, penningmeester in het bestuur van de Leidse Bond van Speeltuinverenigingen en 25 jaar Marathon Leiden. Wie een beroep doet op Nico Massaar, heeft grote kans op medewerking van hem. Daarnaast is hij in staat om een grote groep mensen op de been te brengen, meestal als verkeersregelaars”, aldus het juryrapport.

Terpstra is dankbaar en trots op alle genomineerden. “Mensen zoals Nico Massaar, maar ook de andere genomineerden Ronald Pesant en Wil Tjong Ayong zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Zij zijn hopelijk voor veel meer mensen een inspiratiebron om dit prachtige werk te doen”, aldus de wethouder.

Vijfjarenplan
De organisatieprijs wordt uitgereikt aan een organisatie die in haar vrijwilligersbeleid een voorbeeld voor anderen is. “De Reddingsbrigade heeft een vijfjarenplan voor haar vrijwilligers. Ook biedt ze tal van trainingen en opleidingen, zijn er vertrouwenspersonen en verschillende doorgroeimogelijkheden voor de vrijwilligers. Je zou bijna denken dat dit verhaal over een groot bedrijf gaat, maar het is ‘gewoon’ een vrijwilligersorganisatie”, meldt de jury. De andere genomineerden in deze categorie waren Omroep Sleutelstad en de Historische Vereniging Oud Leiden. “Het is appels met peren vergelijken, maar de Reddingsbrigade is net een stapje verder in haar beleid dan de anderen.”

Rowing Blind
Lise Duijvestijn heeft zich naast haar studie en carrière als wedstrijdroeier, actief ingezet voor Rowing Blind. “Ik vind deze sport zo fijn om te doen. Dat gun ik ook mensen die minder of zelfs helemaal niets zien. Toen er bij Njord (studentenroeivereniging) gevraagd werd wie mee wilde helpen om deze doelgroep aan het roeien te krijgen, heb ik mij direct aangemeld”, vertelt Lise op het moment dat ze hoort dat ze genomineerd is. Inmiddels is ze actief bij de landelijke organisatie en wordt Rowing Blind uitgerold in Groningen en Amersfoort. “Als je op deze jonge leeftijd al zoveel tijd vrij wil maken om anderen te helpen, ben je een voorbeeld voor velen. En verdien je dan ook zeker de prijs”, vindt de jury.

Duijvestijn is de enige genomineerde in haar categorie. “Er waren zeker meer aanmeldingen, maar als jury waren we het er unaniem over eens dat Lise met kop en schouders boven de anderen uitsteekt en dus de prijs verdient.”

Co Verhoog
De Leidse Vrijwilligersprijs wordt sinds 1993 uitgereikt aan een persoon of groep mensen die zich op bijzondere wijze voor de Leidse samenleving inzet. Jarenlang werd hij genoemd naar de eerste winnaar van de prijs: Co Verhoog. Vanaf 2014 heet hij Leidse Vrijwilligersprijs.

De prijzen worden uitgereikt namens de gemeente Leiden die vrijwilligerswerk op deze manier wil stimuleren.

Ben je er bij op woensdag 7 december?

De jury is er uit. Op de Dag van de vrijwilliger, woensdag 7 december 2022, worden de vrijwilligersprijzen uitgereikt in de Stadsfoyer van het Leidse stadhuis. Inloop vanaf 19.30 uur. We starten om 20.00 uur. Iedereen is welkom om de uitreiking bij te wonen. Ben je er bij?

Leidse Vrijwilligersprijzen zijn uitgereikt

Op zaterdag 11 december 2021 zijn de Leidse Vrijwilligersprijzen uitgereikt. Als vrijwilliger van het jaar werd Wieske van den Nieuwendijk van Kringloopproject Leiden gekozen. De organisatieprijs ging naar de Stichting Voedselbank Leiden en de toekomstprijs was voor Vera Staal die actief is voor Hospice Xenia.

Bekijk hier het verslag dat Sleutelstad maakte:


Bij de uitreiking mochten, in verband met de coronamaatregelen, slechts een beperkt aantal personen aanwezig zijn.

Bekijk de volledige prijsuitreiking hier terug:

De genomineerden zijn bekend

De jury van de Leidse Vrijwilligersprijs is eruit. Onderstaande personen en organisaties zijn genomineerd. Tijdens de uitreiking op 11 december 2021 wordt er per categorie bekend gemaakt wie de prijs heeft gewonnen.

Leidse Vrijwilligersprijs
–       Marrie van Rhijn van Huis van de Buurt Stevenshof, Incluzio Leiden
–       Wieske van den Nieuwendijk van Vereniging Kringloop Project Leiden
–       Sebastian Bon van Leiden Atletiek

Organisatieprijs
–       Leidse Rechtswinkel
–       Stichting Voedselbank Leiden e.o.
–       Fietsmaatjes Leiden / Leiderdorp

Toekomstprijs
–       Lynn Bik, Esmé Sijtsma, Chantal Mark, Iris Visser van Gymsport Leiden
–       Sabine Bon van Leiden Atletiek
–       Vera Staal van Xenia Hospice

Leidse Vrijwilligersprijzen in 2020 niet uitgereikt

(Bron: Sleutelstad.nl)

De Leidse Vrijwilligersprijzen worden dit jaar niet uitgereikt. Als gevolg van de coronamaatregelen is een uitreiking met veel publiek niet mogelijk. Het Leidse college van B&W vindt dat een uitreiking zonder feestelijke bijeenkomst niet gepast is.

“We slaan een jaar over omdat we ook zien dat zonder feestelijke uitreiking met veel mensen de doelstelling van de prijs niet goed kan worden gerealiseerd. We vinden het wel jammer omdat we in deze moeilijke tijd weer zien hoeveel vrijwilligers Leiden kent en hoe waardevol dat is”, verklaart wethouder Marleen Damen het besluit. Damen zou de prijzen op woensdag 9 december 2020 uitreiken. “Jammer, maar volgend jaar maken we er hopelijk een extra mooi feest van”, zo stelt ze.

De Leidse Vrijwilligersprijs werd in 1993 voor het eerst uitgereikt aan echtpaar Co en Walter Verhoog. Kort na de prijsuitreiking overleed Co Verhoog. De toenmalige jury besloot na de eerste uitreiking om de prijs voortaan naar de eerste winnaar te vernoemen: voortaan heette de prijs de ‘Co Verhoogprijs’. Na 20 jaar is in 2014 voor een nieuw concept gekozen. Er kwamen prijzen bij voor de vrijwilligersorganisatie die zich opvallend inzet voor haar vrijwilligers en er is een aparte jeugdprijs. Sindsdien wordt weer van de Leidse Vrijwilligersprijzen gesproken.

Vrijwilligersprijzen 2019 uitgereikt!

(bron: Sleutelstad.nl)

De Leidse Watervrienden, Anneke Fennema (Leids Wevershuis) en Kyra Schuchhard (Jeugddorp) kregen woensdagavond een Leidse Vrijwilligersprijs uitgereikt.

Jurylid Thijs Hemmes beloonde een afvaardiging van De Leidse Watervrienden met de Organisatieprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de vrijwilligersorganisatie die zich uitzonderlijk inzet voor de ontwikkeling van haar vrijwilligers. Naast bijeenkomsten wordt het vrijwilligersbeleid geregeld met de betrokken vrijwilligers geëvalueerd.

Anneke Fennema ontving uit handen van wethouder Marleen Damen de Leidse Vrijwilligersprijs. Sinds de opening van museum het Leids Wevershuis in 2004 is Fennema onbezoldigd coördinator. Ondanks haar hoge leeftijd (70+) is Fennema nog vrijwel dagelijks actief in het museum en winkel aan de Middelstegracht 143 in Leiden.

De 17-jarige Kyra Schuchhard ontving de eerste Toekomstprijs van de Leidse Vrijwilligersprijs. Deze prijs is in het leven geroepen om een jeugdige vrijwilliger (< 25 jaar) te belonen voor zijn/haar vrijwilligerswerk. Schuchhard is vanaf haar 13e jaar actief als vrijwilliger bij o.a. Het Jeugddorp dat in de zomervakantie twee weken lang activiteiten voor kinderen organiseert.

Genomineerden 2019

De jury van de Leidse Vrijwilligersprijs heeft maandag de genomineerden voor de jaarlijkse Leidse Vrijwilligersprijs en Leidse Organisatieprijs bekend gemaakt. Dit jaar reiken zij ook een toekomstprijs uit voor een jonge vrijwilliger. Wie de toekomstprijs krijgt, dat houdt de jury nog geheim. Op woensdag 11 december worden de prijzen uitgereikt in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis. De avond start om 19.30 uur.

Genomineerden Leidse vrijwilligersorganisatieprijs

Stichting Guney
Voor de vrijwilligers organiseert Stichting Guney geregeld bijscholingsbijeenkomsten om het vrijwilligerswerk verder te ontwikkelen. Daarnaast wordt er 2 keer per jaar een teambuilding momenten ingepland. Ieder vrijwilliger heeft een taakomschrijving, een stappenplan en een coach. Taken en knelpunten worden besproken en opgelost. De stichting zoekt actief de samenwerking met diverse sociaal maatschappelijke organisaties in Leiden en omgeving. Zo biedt zij de vrijwilligers nieuwe kansen.

Activiteiten comité Zuiderkwartier
Het activiteiten comité van speeltuinvereniging Zuiderkwartier verzorgt al 94 jaar de draaiboeken bij activiteiten, organiseert vergaderingen en is actief betrokken bij het werven van nieuwe vrijwilligers. Zuiderkwartier vraagt de jeugd van nu zich in te zetten voor de kleintjes van morgen. De meeste vrijwilligers hebben vroeger zelf in de speeltuin gespeeld.

De Leidse Watervrienden
De vereniging draait puur op vrijwilligers, van zweminstructeurs tot het bestuur. “Hierdoor blijven de zwemlessen betaalbaar en dat is erg belangrijk voor veel Leidse gezinnen”, zo stellen de Watervrienden. “Bovendien geldt dat leden die zelf zwemles geven hun kinderen voor de helft van het lesgeld op zwemles mogen doen. Zo kunnen ook de lage inkomens op zwemles”. Met feestdagen krijgen de vrijwilligers een kleinigheidje en er is jaarlijks een vrijwilligersfeestje. Vrijwilligers worden bovendien gestimuleerd om een zweminstructeuropleiding te volgen.

Genomineerden Leidse vrijwilligersprijs

Jeffrey Veldt
“Jeffrey is in een groot gat gesprongen toen de vorige penningmeester stopte met zijn functie. Voor zowel de Leidse Reddingsbrigade en Zwemschool Leiden is hij penningmeester geworden en daarmee lid van het dagelijks bestuur. En deze functie vervult hij super!”, is in de voordracht van Veldt te lezen. Naast penningmeester is hij bij de reddingsbrigade actief in de Commissie Facilitair en als waterhulpverlener. Bij Zwemschool Leiden is hij bijna wekelijks te vinden achter de balie in het Vijfmeibad of de Zijl.

Anja Massaar
3 Oktober Vereniging, Singelloop, Speeltuin Westerkwartier, Verkeersregelaar, 3 oktober kraam en nog veel meer… Anja Massaar doet al jaren veel vrijwilligerswerk. Vaak samen met haar man: Nico Massaar. Bijna iedereen in Leiden en omgeving heeft haar weleens gezien of kent haar van een evenement.

Anneke Fennema
Vanaf (bijna) het begin is Annekem Fennema een van de drijvende krachten achter Museum Het Leids Wevershuis. Zij heeft er mede voor gezorgd dat er jaarlijks ongeveer 4500 bezoekers komen, ze coördineert de vrijwilligers die het museum 6 dagen in de week open houden (van 13.00 – 16.00), de wisselende exposities van textielkunstenaars (iedere 6 weken) worden door haar georganiseerd en gecoördineerd, zijn zorgt ervoor dat de vrijwilligers ieder jaar even in het zonnetje worden gezet, zij onderhoudt mede de contacten in de stad, zij zorgt ervoor dat op het oude weefgetouw weefdemonstraties gegeven worden en dat de theedoeken die daarop geweven worden, worden verkocht. De opbrengst is voor het Wevershuis.