Historie

oorkonde2De Leidse Vrijwilligersprijs wordt sinds 1993 uitgereikt aan een persoon of groep mensen die zich op bijzondere wijze voor de Leidse samenleving inzet. Vanaf 1994 heeft de prijs jarenlang bekend gestaan als de Co Verhoogprijs, vernoemd naar de eerste winnaar van de prijs. Zie voor meer informatie de pagina over Co Verhoog op deze website.

In 2014 is besloten om de prijs weer Leidse Vrijwilligersprijs te gaan noemen. Het aantal voordrachten liep in de loop der jaren terug, terwijl het vrijwilligerswerk – zeker in de laatste jaren – juist toenam. De jury hoopt met deze naamswijziging en een hele nieuwe huisstijl weer herkenbaarder te worden, ook onder jongere vrijwilligers, om zo de komende jaren het Leidse vrijwilligerswerk de aandacht te geven die het verdient.

Om het vrijwilligerswerk ook onder jongeren te bevorderen, wordt sinds 2011 de Aanmoedigingsprijs voor jongeren van 18 t/m 27 jaar uitgereikt.

In 2014 is daar een derde prijs bij gekomen: de Organisatieprijs. De jury wil daarmee een Leidse vrijwilligersorganisatie belonen die op een bijzondere manier met haar vrijwilligers omgaat.