Leidse vrijwilligersprijzen uitgereikt aan Tadese, Sarah en VTV

(bron: Sleutelstad)
Aan de vooravond van de ‘Dag van de vrijwilliger’ zijn woensdagavond in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis de Leidse vrijwilligersprijzen uitgereikt. Vrijwilliger van het Jaar werd Tadese Asghdom. VTV werd vrijwilligersorganisatie van het Jaar. De toekomstprijs ging naar de 15-jarige Sarah Weststrate. Ze ontvingen allemaal een oorkonde, een beeldje en een geldbedrag.

De prijzen worden elk jaar uitgereikt namens de gemeente Leiden. Een onafhankelijke jury kiest drie winnaars uit de voorgedragen personen en organisaties. “We belonen niet alleen de vrijwilliger van het jaar. Er is ook een organisatieprijs. Die wordt uitgereikt aan een organisatie die zich opvallend inzet voor haar vrijwilligers. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ze een opleidingsprogramma voor hun vrijwilligers hebben ontwikkeld’, legt juryvoorzitter Bert Verwey uit.

De uit Eritrea afkomstige Tadese Asghdom dankt zijn onderscheiding als Vrijwilliger van het Jaar aan het vrijwilligerswerk dat hij al decennialang doet als tolk bij verschillende organisaties waaronder Vluchtelingenwerk en Diaconaal Centrum De Bakkerij.

Het 65-jarige VTV (Vrijetijdsbesteding, Thuismaatjes en Vorming) kreeg de organisatieprijs voor de vele groepsactiviteiten die de vrijwilligers organiseren voor mensen met een beperking. De organisatie, voorheen bekend als Club58, begeleidt de vele vrijwilligers met twee consulenten. Zij zijn het aanspreekpunt voor de vrijwilligers en zorgen voor materialen, maar ook in het geval van een ingewikkelde situatie met een deelnemer, is de consulent het aanspreekpunt voor de vrijwilliger.

De toekomstprijs ging voor Sarah Weststrate. De 15-jarige volgt een dansopleiding en besteedde haar vakanties het afgelopen jaar door danslessen te geven aan de kinderen van Oekraïense vluchtelingen die in Leiden worden opgevangen.