Genomineerden 2016

Op woensdag 7 december reikt de jury van de Leidse Vrijwilligersprijs twee prijzen uit: de Organisatieprijs en de Leidse Vrijwilligersprijs 2016. Hieronder vindt u de genomineerden in de twee categorieën. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in de Burgerzaal van het Stadhuis.

De genomineerden voor de Leidse Vrijwilligersprijs, in willekeurige volgorde:

Said Boulahrisaid-boulahri-2
Said is een actieve vrijwilliger bij het Buurtkantoor, waar hij buurtbewoners helpt met het lezen van brieven, het invullen van formulieren en belastingzaken/toeslagen. Ook organiseerde hij o.a. een klussencursus voor kinderen en hardlopen voor kinderen en ouders. Said is (vrijwillig) jeugdtrainer bij voetbalclub S.V. Voorschoten. Hij doet de boekhouding van de nieuwe moskee aan de Ter Haarkade. Tot slot helpt Said en zijn gezin regelmatig kwetsbare ouderen in zijn directe omgeving, bijvoorbeeld door ze uit te nodigen voor het eten.

Vrijwilligers Schaatshal Leidenimg_0102
Al tientallen jaren wordt de Schaatshal Leiden gerund door een enthousiaste groep vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat jaarlijks 100.000 bezoekers kunnen genieten van een prachtige ijsvloer. De Leidse schaatshal is uniek in zijn soort, het is de enige baan in Nederland die  door vrijwilligers in stand wordt gehouden. De vrijwilligers leggen de ijsvloer aan en zorgen voor het onderhoud, dweilen deze vele malen per dag, bemannen de kassa, geven schaatslessen en organiseren evenementen. Bewegen is belangrijk en dankzij deze vrijwilligers kunnen heel veel mensen uit de regio genieten van deze volkssport.

Vrijwilligers Hospice Issoriaissoria-6
De vrijwilligers van Hospice Issoria zetten zich in voor het welbevinden van de terminaal zieke medemens en zijn familie en vrienden. Zo zijn er vrijwilligers die graag koken en dagelijks voor verse maaltijden zorgen naar de wens van de gasten. Er zijn vrijwilligers die het hele jaar door zorgen dat de tuin keurig wordt onderhouden en zo een oase van rust is om in te vertoeven. Ook helpen vrijwilligers bij de lichamelijke verzorging van de gasten, het schoonmaken van de kamers, de boodschappen, etc. Bovenal bieden zij een luisterend oor en maken van het hospice een warme plek  om te zijn als het op het einde van het leven niet meer lukt om ergens anders te zijn.

Organisatieprijs

De genomineerden voor de Organisatieprijs in willekeurige volgorde (in verband met een gelijk aantal punten van twee van de genomineerden zijn het er dit jaar vier):

Werkgroep Agrarisch Natuurbeheerp1010499
Sinds 1989 onderhoudt deze werkgroep op drie locaties in de regio bospercelen die typerend zijn voor het Zuid-Hollands landschap. Circa 20 vrijwilligers voeren hier allerhande werkzaamheden uit, zoals het kappen en snoeien van bomen en het bijhouden van de begroeiing. De werkgroep organiseert excursies voor jong en oud en begeleiden de deelnemers aan de landelijke natuurwerkdag. Ook houdt de werkgroep zich bezig met vogelonderzoek en helpen deze vrijwilligers bij de bescherming van weidevogels.

IVN-regio Leidendfc70fe5bca8456d9707ce0a66d0e77b
IVN Leiden laat al 40 jaar mensen kennismaken met de natuur en te leert hen te genieten van alles dat daarin te beleven valt. Alles wat groeit en bloeit wordt door de IVN-gidsen op een plezierige en ontspannen wijze aan belangstellenden onderwezen en getoond, door middel van cursussen, excursies, lezingen en gezonde werkzaamheden in de buitenlucht. Door aandacht en werk aan de natuur streeft men naar duurzaamheid om ook voor de komende generaties een mooi en gezond Nederland te behouden. Speciale aandacht wordt besteed aan de educatie van kinderen om hen al op jonge leeftijd vertrouwd te maken met en respect bij te brengen voor de natuur om hen heen.

Speeltuin Zuiderkwartier11949482_618436928259900_1610989766203735858_n
Deze speeltuin in de Tuinstadwijk biedt kinderen uit de omgeving een fijne en veilige plek om te spelen. De speeltuin is geheel aangepast voor mindervalide kinderen. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd zoals het jaarlijkse sinterklaasfeest, kerstfeest en springkussenspektakel. Zonder vrijwilligers kan een speeltuin niet bestaan. Zij helpen in de speeltuin bij de verschillende activiteiten en in het winkeltje en verrichten onderhoudswerkzaamheden.

Hospice Issoriaissoria-1
De organisatie van het Hospice Issoria slaagt er al 13 jaar in om een grote groep (80) vrijwilligers te motiveren, leren en aan te sturen zodat zij op een voortreffelijke wijze een gastvrije, veilige en warme omgeving bieden voor elkaar en voor mensen met een levensbedreigende ziekte en voor hun familie en naasten. (Zie ook hierboven de nominatie voor de Leidse Vrijwilligersprijs).