Leidse Vrijwilligersprijzen zijn uitgereikt

Op zaterdag 11 december 2021 zijn de Leidse Vrijwilligersprijzen uitgereikt. Als vrijwilliger van het jaar werd Wieske van den Nieuwendijk van Kringloopproject Leiden gekozen. De organisatieprijs ging naar de Stichting Voedselbank Leiden en de toekomstprijs was voor Vera Staal die actief is voor Hospice Xenia.

Bekijk hier het verslag dat Sleutelstad maakte:


Bij de uitreiking mochten, in verband met de coronamaatregelen, slechts een beperkt aantal personen aanwezig zijn.

Bekijk de volledige prijsuitreiking hier terug:

De genomineerden zijn bekend

De jury van de Leidse Vrijwilligersprijs is eruit. Onderstaande personen en organisaties zijn genomineerd. Tijdens de uitreiking op 11 december 2021 wordt er per categorie bekend gemaakt wie de prijs heeft gewonnen.

Leidse Vrijwilligersprijs
–       Marrie van Rhijn van Huis van de Buurt Stevenshof, Incluzio Leiden
–       Wieske van den Nieuwendijk van Vereniging Kringloop Project Leiden
–       Sebastian Bon van Leiden Atletiek

Organisatieprijs
–       Leidse Rechtswinkel
–       Stichting Voedselbank Leiden e.o.
–       Fietsmaatjes Leiden / Leiderdorp

Toekomstprijs
–       Lynn Bik, Esmé Sijtsma, Chantal Mark, Iris Visser van Gymsport Leiden
–       Sabine Bon van Leiden Atletiek
–       Vera Staal van Xenia Hospice

Leidse Vrijwilligersprijzen in 2020 niet uitgereikt

(Bron: Sleutelstad.nl)

De Leidse Vrijwilligersprijzen worden dit jaar niet uitgereikt. Als gevolg van de coronamaatregelen is een uitreiking met veel publiek niet mogelijk. Het Leidse college van B&W vindt dat een uitreiking zonder feestelijke bijeenkomst niet gepast is.

“We slaan een jaar over omdat we ook zien dat zonder feestelijke uitreiking met veel mensen de doelstelling van de prijs niet goed kan worden gerealiseerd. We vinden het wel jammer omdat we in deze moeilijke tijd weer zien hoeveel vrijwilligers Leiden kent en hoe waardevol dat is”, verklaart wethouder Marleen Damen het besluit. Damen zou de prijzen op woensdag 9 december 2020 uitreiken. “Jammer, maar volgend jaar maken we er hopelijk een extra mooi feest van”, zo stelt ze.

De Leidse Vrijwilligersprijs werd in 1993 voor het eerst uitgereikt aan echtpaar Co en Walter Verhoog. Kort na de prijsuitreiking overleed Co Verhoog. De toenmalige jury besloot na de eerste uitreiking om de prijs voortaan naar de eerste winnaar te vernoemen: voortaan heette de prijs de ‘Co Verhoogprijs’. Na 20 jaar is in 2014 voor een nieuw concept gekozen. Er kwamen prijzen bij voor de vrijwilligersorganisatie die zich opvallend inzet voor haar vrijwilligers en er is een aparte jeugdprijs. Sindsdien wordt weer van de Leidse Vrijwilligersprijzen gesproken.

Vrijwilligersprijzen 2019 uitgereikt!

(bron: Sleutelstad.nl)

De Leidse Watervrienden, Anneke Fennema (Leids Wevershuis) en Kyra Schuchhard (Jeugddorp) kregen woensdagavond een Leidse Vrijwilligersprijs uitgereikt.

Jurylid Thijs Hemmes beloonde een afvaardiging van De Leidse Watervrienden met de Organisatieprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de vrijwilligersorganisatie die zich uitzonderlijk inzet voor de ontwikkeling van haar vrijwilligers. Naast bijeenkomsten wordt het vrijwilligersbeleid geregeld met de betrokken vrijwilligers geëvalueerd.

Anneke Fennema ontving uit handen van wethouder Marleen Damen de Leidse Vrijwilligersprijs. Sinds de opening van museum het Leids Wevershuis in 2004 is Fennema onbezoldigd coördinator. Ondanks haar hoge leeftijd (70+) is Fennema nog vrijwel dagelijks actief in het museum en winkel aan de Middelstegracht 143 in Leiden.

De 17-jarige Kyra Schuchhard ontving de eerste Toekomstprijs van de Leidse Vrijwilligersprijs. Deze prijs is in het leven geroepen om een jeugdige vrijwilliger (< 25 jaar) te belonen voor zijn/haar vrijwilligerswerk. Schuchhard is vanaf haar 13e jaar actief als vrijwilliger bij o.a. Het Jeugddorp dat in de zomervakantie twee weken lang activiteiten voor kinderen organiseert.

Genomineerden 2019

De jury van de Leidse Vrijwilligersprijs heeft maandag de genomineerden voor de jaarlijkse Leidse Vrijwilligersprijs en Leidse Organisatieprijs bekend gemaakt. Dit jaar reiken zij ook een toekomstprijs uit voor een jonge vrijwilliger. Wie de toekomstprijs krijgt, dat houdt de jury nog geheim. Op woensdag 11 december worden de prijzen uitgereikt in de Burgerzaal van het Leidse stadhuis. De avond start om 19.30 uur.

Genomineerden Leidse vrijwilligersorganisatieprijs

Stichting Guney
Voor de vrijwilligers organiseert Stichting Guney geregeld bijscholingsbijeenkomsten om het vrijwilligerswerk verder te ontwikkelen. Daarnaast wordt er 2 keer per jaar een teambuilding momenten ingepland. Ieder vrijwilliger heeft een taakomschrijving, een stappenplan en een coach. Taken en knelpunten worden besproken en opgelost. De stichting zoekt actief de samenwerking met diverse sociaal maatschappelijke organisaties in Leiden en omgeving. Zo biedt zij de vrijwilligers nieuwe kansen.

Activiteiten comité Zuiderkwartier
Het activiteiten comité van speeltuinvereniging Zuiderkwartier verzorgt al 94 jaar de draaiboeken bij activiteiten, organiseert vergaderingen en is actief betrokken bij het werven van nieuwe vrijwilligers. Zuiderkwartier vraagt de jeugd van nu zich in te zetten voor de kleintjes van morgen. De meeste vrijwilligers hebben vroeger zelf in de speeltuin gespeeld.

De Leidse Watervrienden
De vereniging draait puur op vrijwilligers, van zweminstructeurs tot het bestuur. “Hierdoor blijven de zwemlessen betaalbaar en dat is erg belangrijk voor veel Leidse gezinnen”, zo stellen de Watervrienden. “Bovendien geldt dat leden die zelf zwemles geven hun kinderen voor de helft van het lesgeld op zwemles mogen doen. Zo kunnen ook de lage inkomens op zwemles”. Met feestdagen krijgen de vrijwilligers een kleinigheidje en er is jaarlijks een vrijwilligersfeestje. Vrijwilligers worden bovendien gestimuleerd om een zweminstructeuropleiding te volgen.

Genomineerden Leidse vrijwilligersprijs

Jeffrey Veldt
“Jeffrey is in een groot gat gesprongen toen de vorige penningmeester stopte met zijn functie. Voor zowel de Leidse Reddingsbrigade en Zwemschool Leiden is hij penningmeester geworden en daarmee lid van het dagelijks bestuur. En deze functie vervult hij super!”, is in de voordracht van Veldt te lezen. Naast penningmeester is hij bij de reddingsbrigade actief in de Commissie Facilitair en als waterhulpverlener. Bij Zwemschool Leiden is hij bijna wekelijks te vinden achter de balie in het Vijfmeibad of de Zijl.

Anja Massaar
3 Oktober Vereniging, Singelloop, Speeltuin Westerkwartier, Verkeersregelaar, 3 oktober kraam en nog veel meer… Anja Massaar doet al jaren veel vrijwilligerswerk. Vaak samen met haar man: Nico Massaar. Bijna iedereen in Leiden en omgeving heeft haar weleens gezien of kent haar van een evenement.

Anneke Fennema
Vanaf (bijna) het begin is Annekem Fennema een van de drijvende krachten achter Museum Het Leids Wevershuis. Zij heeft er mede voor gezorgd dat er jaarlijks ongeveer 4500 bezoekers komen, ze coördineert de vrijwilligers die het museum 6 dagen in de week open houden (van 13.00 – 16.00), de wisselende exposities van textielkunstenaars (iedere 6 weken) worden door haar georganiseerd en gecoördineerd, zijn zorgt ervoor dat de vrijwilligers ieder jaar even in het zonnetje worden gezet, zij onderhoudt mede de contacten in de stad, zij zorgt ervoor dat op het oude weefgetouw weefdemonstraties gegeven worden en dat de theedoeken die daarop geweven worden, worden verkocht. De opbrengst is voor het Wevershuis.

Nico Rijsbergen en Gebr. De Nobel zijn de winnaars van 2018

Op 6 december 2018  werden de Leidse Vrijwilligersprijzen uitgereikt tijdens een feestelijke avond in de Burgerzaal van het stadhuis. Gebr. De Nobel werd verkozen tot beste vrijwilligersorganisatie en won de Organisatieprijs 2018. De Leidse Vrijwilligersprijs 2018 ging naar vrijwillige duizendpoot Nico Rijsbergen.

Alle genomineerden werden toegesproken door een van de juryleden, waarna zanger Esdor van Elten de vrijwilliger of organisatie toezong. Voor iedere genomineerde had hij een aantal coupletten gecomponeerd en al snel werd het refrein door de hele zaal meegezongen.

Kirsten Zitman van iDoe mocht de Organisatieprijs uitreiken aan Gebr. De Nobel. Helaas redde wethouder Marleen Damen het niet om op tijd de raadsvergadering te verlaten om de Leidse Vrijwilligersprijs uit te reiken. Gelukkig nam bestuurslid Thijs Hemmes haar taak waar en reikte het beeldje uit. Die ging dit jaar naar Nico Rijsbergen, een vrijwillige duizendpoot. Zijn lijst van vrijwilligerswerk is te lang om hier op te noemen, maar een greep uit zijn werkzaamheden: vrijwilliger bij het huis van Sinterklaas, Leiden Marathon, Singelloop, Vlietloop Voorschoten, Glibbertreel, Band of Liberation.

Traditiegetrouw maakt en zingt Esdor van Elten ieder jaar een lied voor de genomineerde vrijwilligers en organisaties.

Bekijk ook de liedteksten en foto’s van de uitreiking.

 

De genomineerden zijn bekend

De jury van de Leidse Vrijwilligersprijs is eruit: de genomineerden voor 2018 zijn bekend! Op donderdag 6 december reikt de jury twee prijzen uit: de Organisatieprijs en de Leidse Vrijwilligersprijs 2018. Door een gelijk aantal stemmen maken dit jaar vier (groepen) vrijwilligers en drie vrijwilligersorganisaties kans op de prijzen. De winnaars worden om 19:30 uur bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in de Burgerzaal van het Stadhuis.

De genomineerden voor de Leidse Vrijwilligersprijs zijn, in willekeurige volgorde:

  • Anneke Jesse. Zij is ruim 10 jaar zeer actief als vrijwilliger van de Stichting tot Instandhouding van de Begraafplaats Groenesteeg Leiden.
  • Akke Timmermans. Een greep uit haar vrijwilligerswerk: vrijwilliger bij Soroptimistenclub Leiden, Wijkvereniging Merenwijk, project de Nieuwe Toekomst, Vrouwennetwerk Leiden.
  • Greetje Pardon de Bes. Een greep uit haar vrijwilligerswerk: gezinsoppas voor een vierling, betrokken bij de opstart van het Ronald McDonald Huis, 12 jaar begeleiding van ouders met zieke kinderen, opstart Hospice Leiden, schooltuinbegeleiding.
  • Nico Rijsbergen.Een greep uit zijn vrijwilligerswerk: vrijwilliger bij het huis van Sinterklaas, Leiden Marathon, Singelloop, Vlietloop Voorschoten, Glibbertreel, Band of Liberation.

 

De genomineerden voor de Organisatieprijs in willekeurige volgorde:

  • Gebr. de Nobel: podium voor een groot deel gerund door vrijwilligers. Biedt een breed spectrum aan genres en stijlen, gericht op diverse leeftijdsgroepen.
  • Stichting Werfpop: organiseert met een grote groep vrijwilligers jaarlijks het grootste gratis popfestival van Leiden: Werfpop.
  • Fietsmaatjes Leiden Leiderdorp: organiseert dat getrainde en enthousiaste vrijwilligers fietstochten maken met 250 gasten die vanwege hun leeftijd, ziekte of handicap niet meer zelfstandig kunnen fietsen, gezond weer buiten komen, bewegen, meedoen, en sociale contacten hebben.